שינה, לרוב, נתפסת כמשהו פונקציונלי – פעולה שאנחנו עושים כדי לאפשר לגוף ולמוח לנוח ולהתכונן ליום הבא. אנחנו חושבים על שעות השינה המומלצות, מנסים לשמור על שגרה קבועה של כניסה למיטה והשקמה ומתאמצים לעמוד בכללים הטכניים של "שינה נכונה": לא לאכול 3 שעות לפני השינה, להימנע ממסכים, לעמעם אורות.
אבל האם עצרתם פעם לחשוב ששינה יכולה להיות משהו מעבר לפעולה הפיזית, שהיא עשויה להיות חוויה מתוכננת ומודעת, ממש כמו תכנון חופשה חלומית?
כשאנחנו מתכננים חופשה, הכל מתחיל בתמונה אחת שצדה את עינינו: חוף יפיפה עם מי טורקיז, עיר עתיקה מלאת קסם, או פסגת הר גבוה שעטוף בעננים. התמונה הזו מבעירה בתוכנו תשוקה להגיע לאותו יעד. אנחנו כבר מדמיינים את עצמנו שם, נרגעים, מתנתקים משגרת היום-יום, וחווים חוויות חדשות ומרגשות. רק אז, כשאנחנו כבר שם בדמיון, מתחיל שלב התכנון. איך נגיע, מה נעשה שם, ומה נביא איתנו? התשובות לשאלות האלה הופכות את החופשה לחלום שניתן לממשו.
אם נחשוב על שינה באותו אופן, לא כמשהו שקורה לנו, אלא כיעד שאליו אנחנו מכוונים, נגלה שאנחנו יכולים לתכנן אותה בדיוק כמו תכנון חופשה.
במקום לחכות כל לילה ולתהות אם השינה תגיע, לחוות את חוסר הוודאות והחשש שלא נצליח להירדם, למה שלא נקדיש מחשבה ותכנון מקדים לשינה שלנו?
דמיינו לעצמכם לאן אתם רוצים להגיע בחלומותיכם. האם אתם רואים את עצמכם נחים על חוף שקט ומבודד? פוגשים אנשים אהובים שמזמן לא ראיתם? או אולי חוקרים מקומות בלתי נודעים? מה אתם רוצים להשיג בזמן השינה? אולי זו התמודדות עם חוויה נפשית לא פתורה, סגירת מעגל רגשי, או ריפוי פנימי של פצעי העבר? אולי זהו חיזוק מנטלי, הכנה ליום האתגרי שמחכה לכם מחר?
כאשר אנחנו מתכננים את השינה שלנו בצורה כזו, אנחנו לא רק מגדירים אותה כמטרה פונקציונאלית שעוסקת בכמה שעות שינה נקבל, כמה פעמים נקום, או כמה זמן נבלה בשנת החלומות. במקום זאת, אנחנו מעניקים לשינה ממד עמוק יותר, רוחני כמעט. אנחנו מכוונים את הנפש למקום שבו היא יוצאת למסע, ואתם בסה״כ מכינים אותה למסע הזה.
תארו לעצמכם שכאשר אתם שוקעים בשינה אתם נכנסים לעולם שבו אתם שולטים בגורלכם. מנווטים את עצמכם בין נופים פנימיים. פוגשים אתגרי נפש. מגלים דברים חדשים על עצמכם. לא הייתם רוצים להתכונן למסע כזה באותה תשומת לב ומחשבה כמו שאתם מתכוננים לחופשה בלתי נשכחת?
המסע הזה מתחיל בתכנון יומיומי פשוט. בפעם הבאה שאתם נכנסים למיטה, הקדישו כמה רגעים לדמיין את היעד שאליו אתם רוצים להגיע. אל תחשבו במונחים של כמה שעות שינה אתם רוצים לקבל. תחשבו במונחים של מה אתם רוצים לחוות. איפה אתם רוצים להיות. ומה אתם רוצים לקחת איתכם למסע הזה. שאלו את עצמכם אילו רגשות אתם רוצים לחקור? אילו חוויות תרצו לעבד? ואיזה חלק בנפש שלכם דורש תשומת לב מיוחדת.
זה לא אומר שממחר השינה שלכם בשליטתכם, כי זו לא המטרה. המטרה היא להעניק את הכבוד הראוי למסע הזה, לאפשר לעצמכם להביע כוונות ולשנות גישה. כי שינה רגישה לגישה.